Lagar pannkakor idag

Några kända problem med den rätten bara..

1. Stekningen
Det här måste ju vara det i särklass tråkigaste man kan ägna sig åt i ett kök. Jag har ALLTID för bråttom (inget tålamod här inte) och lyckas alltid ha sönder de första pannkakorna för att jag envisas med att vända på smeten lite/mycket för tidigt.

Min lösning: Om det går att lämna köket, gör det! Då glömmer man bort tiden, samtidigt som man inte gör det. Man kan i alla fall fokusera på annat än att räkna hundradelarna. Det blir lite som en aha upplevelse när man kommer på att det kanske är dags att titta till kompisen i pannan. Nästan alltid är tajmingen perfekt! Observera att det finns risk att bränna födan. Känner man sig ändå osäker kan man testa att skaka på stekpannan lite, då brukar man märka om det är dags eller inte. Eller bara tjuvkika på stekytan på undersidan?

2.Småätandet
Det går bara inte att komma undan, om man inte har självdisciplin likt en pudel som slavar på cirkus. Man kan nästan höra hur de där första pannkakorna skriker "Ät mig nu, på en gång, jag är godast när jag är heeeelt nygräddad!"

Min lösning: Skit samma!

3. Äggen
Alla tror att det är en omöjlighet att göra pannkakor utan ägg.. "Hur ska man annars få det att binda?"

Min lösning: Det går alldeles utmärkt utan ägg! Lås er inte vid gammelmormors stenåldersrecept, utmana och utveckla något eget. Idag gjorde jag till exempel mina på två olika sorters dinkelmjöl och dinkelflingor. Istället för mjölk använde jag rismjölk (och självklart mjölkfritt margarin då). Sen mixade jag faktiskt ner kikärtor. Fantastiskt gott! Här finns ett enkelt grundrecept man kan utgå ifrån.

4.Tillbehören
Samma grej här. Vem har bestämt att det är jordgubbssylt och vispgrädde som gäller? Vem säger att det är ultimat?

Min lösning: Lek med fantasin! Det mesta funkar faktiskt! Idag kör jag avocado på några, blåbärssylt på andra samt äpplen och kanel på resten. Se upp för ketchup bara, det är ingen hit.

2 Comments:

sanna said...

Asbra med tips på hur man kan spejsa till dem! Tål varken mjöl eller mjölk o vill inte äta ägg, so I'm happy right now (:

Rasmus said...

Kanske inte jättelätt att hitta receptet. Här, jag bjuder på den. Slöfockar.

ca 12 st (15 cm i diameter)
3 ½ dl vetemjöl (eller blandat grahamsmjöl och vetemjöl) (för sanna fungerar även glutenfri mjölmix, tex semper)
6 dl sojamjölk
½ tsk salt
50 g mjölkfritt margarin eller 2 msk rapsolja

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner sojamjölken, lite i taget och se till så att det inte klumpar sig. Blanda ner smält margarin eller olja i smeten.
Grädda pannkakor eller plättar på medelhög värme. De ska bli fint bruna och stelna, men inte brännas vid. Vänd dem när de är bruna på ena sidan. Vispa om i smeten innan du lägger på nästa omgång. Eventuellt behöver du smörja stekpannan lite grann emellanåt.
Variation: Ersätt en deciliter mjöl med havregryn.

Post a Comment